Meny

Undulat


Undulatens ursprungsfärg är grön men de har avlats fram i en mängd olika färgkombinationer. För att kunna urskilja honor från hanar kan du titta på deras näbb. Honan har en brun vaxhud över näbben och hanens är blå. Det syns tydligt på de gröna undulaterna men vid andra färger kan det vara svårt att se.

De vilda undulaterna kommer från Australien där de lever i flockar. Så ska du ha dem som husdjur är det är bäst att ha minst två stycken tillsammans. De behöver en bur som är stor nog för dem att flyga i. Undulaterna behöver släppas ut ur buren dagligen om du inte har en bur som sträcker sig från golv till tak och är minst 1,5 meter lång. Minst en timme morgon och kväll som motion. Om du har andra husdjur, såsom hund eller katt, se då till att buren är rymningssäker. Ett öppet fönster eller en takfläkt kan bli en fara om fågeln kan ta sig ut ur buren själv. Undulater är mycket lekfulla och uppskattar leksaker de kan klättra och bita på och ett gömställe. Grenar, kottar och rep uppskattas. Se då till att de är från ogiftiga träd och naturfiberrep. Tuggben för undar gjorda av råhud är tuggvänligt för fåglarna. Skulle du ha bara en undulat så måste det finnas en spegel som sällskap. Riktiga grenar som sittplats att vässa näbb och klor mot inte plastpinnar med sandpapper på. Olika tjocklek på pinnarna sliter klorna naturligt. Se till att inte placera pinnarna så att undulatens avföring förorenar mat och dryck.

I naturen lever undulaterna på olika sorters frön men de frön som finns att köpa åt dem i djuraffären är inte lika varierade. Därför kan det vara bra att lära undulaten att äta papegojpellets för näringens skull. Alla vänjer sig inte vid det så då kan man ge extra grönsaker och frukt utöver fröna. Den kan även smaka från maten du lagar, i måttliga mängder, då undulater lätt kan bli tjocka om de får för mycket sött och fett. Förr kunde undulaterna bli upp emot 18 år men nuförtiden lever de inte lika länge, 6-8 år är vanligast. Det beror mycket på att de får fel kost och skötsel, inavel och har lätt att utveckla tumörer.

Undulater trivs i vanlig rumstemperatur och fjädrarna kan duschas av med en blomspruta med vanligt vatten i. Golvet i buren, vatten- och matskålarna ska rengöras varje dag. En gång i veckan bör hela buren rengöras noga. Golvet kan täckas med tidningspapper för att lätt hålla koll på fågelns spillning. Du kan snabbare upptäcka förändringar i den än om golvet var täckt med sand.

För att få undulaten tam bör de vänjas vid att hållas av människor redan från att de är små ungar. Placera buren där du själv sitter mest i hemmet. De kan bli väldigt sociala och tama om du håller på med den mycket. Har du inte den tiden är det bäst att ha två undulater så de kan underhålla varandra annars blir fågeln olycklig och förvirrad.