Meny

Nymfparakit

En av de vanligaste burfåglarna är Nymfparakiten. Den kallas även för Nymfkakadua (Nymphicus hollandicus). De lever vanligtvis i 10-15 år men vissa lever ännu längre.

I Australien lever de i det vilda. Färgen är grå, gul och vita. De blir ca 30 cm långa. För att få Nymfparakiten riktigt tam är det bäst att börja med en fågel och ägna den mycket tid. Sedan kan du introducera en kompis till den som lär sig av den första att du inte är ett hot mot dem. Har du mycket tid att lägga på ditt husdjur kan du välja att bara ha en Nymfparakit. Annars trivs de bra ihop så du kan ha två honor eller två hanar tillsammans eller en av varje. Honorna är livligare än hanarna.

Första dygnet du får hem fågeln kan du låta den vara ifred så den vänjer sig vid den nya miljön, dofter och människor. Sedan börjar träningen för att få den tam. Lär den att vänja sig vid din hand och låt den sitta på den, sen kan du låta den flyga fritt i hemmet. Dra för gardinerna så den inte flyger in i fönstrena och skadar sig.

Nymfparakiten behöver en stor bur att röra sig i. Enligt lag måste måtten minst vara 70x120x80 cm men du kan aldrig få en för stor bur speciellt om du har fler än en. Klorna slits ner när de klättrar och leker men blir de för långa måste de klippas ner med en klotång. Akta så du inte klipper för långt så pulpan inuti skadas. Känner du dig osäker brukar djuraffärer kunna hjälpa till med det.

Nymfparakiten behöver äta snäckskal för matsmältningen och det kan strös ut på botten av buren i sanden eller på sandpappret beroende på vad man har valt att täcka golvet med. Det kan också serveras separat i en skål. Det finns också att köpa färdigblandad sand som redan har snäckskal i sig. Pellets och färdig parakitfröblandning ska finnas tillgängligt för fågeln dygnet runt. Hirskolvar, fröstänger och färsk fruktkan ges som godis. Fågelns mage är stresskänslig så byt inte foder hursomhelst. Vitaminer måste ges dagligen.

Ett par gånger om året ruggar Nymfparakiten och byter ut alla sina fjädrar. Då behöver den få särskilda ruggningsvitaminer. Vid 9 månader sker första ruggningen och efter det är det lättare att se skillnad på honor och hanar. Hanarna får då starkt rödfärgade kindfläckar. Olika pinnar i olika sitthöjd som placeras så ingen spillning kommer i mat- och vattenbehållarna krävs. Buren måste rengöras 1-2 gånger i veckan och ännu oftare om du har flera Nymfparakiter tillsammans. Låt fågeln stimuleras genom att sätta in leksaker i buren som byts ut med jämna mellanrum. Speglar och pinglor uppskattas högt. Börjar fågeln att plocka sina egna fjädrar är det ett tecken på tristess. Fåglarna gillar att bada så stäl fram ett vattenbad åt dem ett par gånger i veckan, eller spruta vatten ur en blomspruta på dem. Kalkblock och sepiaskal ska finnas tillgängligt för fågeln. Genom att sätta upp en UV-lampa över buren kan Nymfparakiten bilda sitt eget D-vitamin.