Meny

Grå Jako

Grå Jako (Psittacus erithacus) är en mycket intelligent papegojart som lever vilt i olika områden i Afrika. Det finns två underarter: Psittacus erithacus erithacus och Psittacus erithacus timneh. De lever fritt i flera delar av Afrika och är flockdjur. De lever ihop i par och de samlar in mat tillsammans. Grå Jako är, som namnet antyder, grå och har röda stjärtfjädrar. Beronde på var den lever kan den gråa färgen gå från ljus silver/grå till mörkgrå. Foten ar fyra tår, två pekar framåt och de andra två bakåt. Jakon blir upp till 35 cm lång och vikten ligger mellan 270-650 gram. Honorna kan lägga upp till fyra ägg och de ruvas sedan i 21-30 dygn. När ungen är mellan 5-8 månader är irisen i ögat askgrå, som i takt med att fågeln bli äldre också blir ljusare tills den slutligen blir vit. Vid 10-12 månader ruggar Jajon första gången då försvinner de tecken som visar att det är en ungfågel. Fötternas hudstruktur förändras, den glatta övernäbben likaså. Innan ruggningen har den mindre stjärt och lite grått på undersidan av de fjädrarna. I fångenskap brukar en Grå jako leva i 30-40 år men de kan bli upp till 70 år gamla.

Grå Jakon är en mycket lekfull och busig papegoja som är mycket lättlärd. De flesta kan lära sig att härma både ljud och ord.

Buren bör vara 1-1,5 meter hög och ha en bottenyta på 50*100 cm. Sätt ett extra lås på buren för fågeln lär sig fort ur den ska öppnas genom att iaktta dig när du gör det. Placera buren i ett ljust hörn i rummet ej nära fönster det kan dra kall luft ifrån. Om du inte har en bur som går från golv till tak så ställ den på något så fågeln sitter i ögonhöjd med dig.

I det vilda lever de på olika sorters frön och nötter, frukt och bär, spannmål, blommor och gräs. Som burfågel har de inte den möjligheten att variera kosten fritt. Ge den pellets och kvalitetsfrön. Försök att variera mellan de saker de äter i det fria oc den kan också smaka av din mat bara den inte inneåller för mycket salt eller avokado som är giftig för fåglarna. Solrosfrön bör inte ges dagligen då de kan få den Grå Jakon överviktig och sjuk om den får för mycket och ofta. Grå Jako behöver mer kalk än andra fåglar.

När du köper en Grå Jako se till att den är ringmärkt och att du får med stamtavlan med födelsedata och uppfödarens namn. Om den har blivit handmatat är det lättare att få den tam och tillgiven.

Mat- och vattenskålarna ska tvättas och fyllas på dagligen. Sanden i buren byts en gång i veckan och i samband med det ska alla sittpinnar och leksaker ses över så de är hela och rena. Då papegojan älskar att bita och gnaga är det viktigt att det är rejäla, tåliga leksaker den har. Se till att den aktiveras i buren med till exempel en bit kartong eller pappersrullar. Blir fågelns klor för långa är det bäst att ta den till en djuraffär som kan hjälpa till med det, är duovan och gör det själv är det lätt att du klipper för mycket och skadar pulpan inuti klon. Vill du ha en fågel som inte flyger runt hemma kan du få den vingklippt men det växer så småningom ut igen.